Vergelijk met AOV

Bekijk en vergelijk waarom jij beter af bent met Socialtens

Een vergelijking tussen Socialtens en een AOV

Socialtens is de alternatieve en goedkope oplossing voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een stevige bewering, maar hoe zit dat precies? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Socialtens en een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Legio mogelijkheden

Er zijn meerdere mogelijkheden om je inkomensvoorziening te regelen in het geval van arbeidsongeschiktheid. Socialtens is het alternatief voor een vaak erg dure AOV. Maar we streven wel hetzelfde doel na: een inkomensvoorziening in geval van arbeidsongeschiktheid. 

De belangrijkste verschillen tussen Socialtens en een AOV

Er zijn ook belangrijke verschillen tussen Socialtens en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. We hebben de belangrijkste verschillen in de onderstaande tabel op een rijtje gezet. 

 Vergelijkingen

Socialtens

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Donatie of verzekering

Socialtens bestaat uit een groep ondernemers die elkaar helpen (geld schenken) als deelnemers arbeidsongeschikt zijn.

Een AOV is een verzekering. De maatschappij int premies en keert uit bij arbeidsongeschiktheid.

Transparantie

Socialtens is transparant. De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer gelijk ongeacht leeftijd en beroepsgroep. Je hoeft alleen je donatieniveau te kiezen.

AOV’s zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, vanwege verschillende voorwaarden. Er zijn vele variabelen die de maandelijkse premie bepalen.

Kosten

Eenmalig inschrijfgeld bedraagt €200,-. De maandelijkse vaste bijdrage is €15,-. Daarnaast is er een maandelijks schenkingsbedrag variërend tussen €0,- en maximaal €245,- (bij het hoogst gekozen donatieniveau). Je schenkingsbedrag is afhankelijk van het gekozen donatieniveau en het ziekteverzuim over de betreffende periode.

Vaak wordt, naast de kosten van het adviesgesprek (in de regel €600,-) bij intake, ook een maandelijkse commissie berekend.

Dit komt bovenop de maandelijkse premie die wel op kan lopen tot €900,-.  Deze premie is onder andere afhankelijk van leeftijd, beroepsgroep en de kans op arbeidsongeschiktheid (op basis van het “ziekteverleden”).

Basisvoorwaarden voor deelname

Je moet ingeschreven staan bij de KVK. Daarnaast mag je bij aanmelding niet arbeidsongeschikt zijn of al weten dat je dit gaat worden.

Verzekeraars kijken onder andere naar leeftijd, beroepsgroep en de kans die je hebt om arbeidsongeschikt te worden. In sommige gevallen is er een medische keuring vereist.

Uitbetalen bij arbeidsongeschiktheid       

Als je langer dan 28 dagen arbeidsongeschikt bent, krijg je maximaal twee jaar lang een maandelijkse donatie van Socialtens.

Dit is geheel afhankelijk van de gekozen AOV. Vaak wordt gekozen voor een wachttijd van een paar maanden tot wel een jaar. Dit wordt gedaan om te besparen op de premie.

Maximale uitkering

Bij Socialtens kun je kiezen tussen verschillende donatieniveaus, variërend van €1.000,- tot €3.500,- netto per maand.

Bij een AOV kan je in de regel uit andere en ook hogere uitkeringen kiezen. Vaak moet je hiervoor wel de hoogte van je inkomen aantonen.

Bruto / Netto

De donaties van Socialtens zijn netto. De schenkingen bestaan ook uit netto bedragen.

De uitkeringen van de AOV-verzekeringen zijn bruto. Hier moet dus nog belasting over betaald worden. De betaalde premie kan vaak opgevoerd worden als aftrekpost.

Professionele hulp bij arbeidsongeschiktheid       

Socialtens biedt deze mogelijkheid aan en werkt hiervoor samen met bedrijfsgezondheidsdienstverleners door heel Nederland.

Ja, vaak is dit zelfs verplicht.

Met wie doe je zaken?       

Socialtens is een vangnet van en door ondernemers die nadenken over hun toekomst en elkaar willen ondersteunen bij arbeidsongeschiktheid. Socialtens verzorgt de administratie en donaties bij arbeidsongeschiktheid. Socialtens is een stichting en heeft geen winstoogmerk.

Uitbetalingen worden gedaan door een (grote) verzekeraar met een winstoogmerk.  

Deelnemen

Binnen 5 minuten kan je deelnemer zijn.

Het aanmeldproces voor een AOV kan soms veel tijd in beslag nemen.

Zoals je ziet bestaan er duidelijke verschillen tussen Socialtens en een AOV. Onze ervaring is verder dat verzekeraars nogal bureaucratisch zijn ingesteld. Op bureaucratie zit je natuurlijk niet te wachten en zeker niet als je arbeidsongeschikt bent. De opstelling van Socialtens is niet zo star. Als een Arbo- of bedrijfsarts heeft vastgesteld dat je arbeidsongeschikt bent, zorgen we ervoor dat je de eerste donatie in de tweede maand vanaf het moment dat je arbeidsongeschikt bent geworden ontvangt.

Wat natuurlijk verder opvalt is dat, in geval van arbeidsongeschiktheid, je maximaal twee jaar aaneengesloten een beroep kunt doen op donaties van Socialtens. De belangrijkste reden hiervoor is dat we zo de maandelijkse schenkingsbedragen laag kunnen houden.

Het percentage arbeidsongeschikten dat na 2 jaar nog steeds arbeidsongeschikt is zeer laag! De kans dat je korter dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent is echter heel groot.

Overtuigd? Meld je hier aan!