Blog

ZZP'er komt lastig aan een AOV: 'Betaalde 4.200 euro premie per jaar'

ZZP'er komt lastig aan een AOV: 'Betaalde 4.200 euro premie per jaar'

Eigen baas zijn betekent meer vrijheid. Om te doen wat je leuk vindt, je eigen tijd in te delen en zelf je werkplek en klanten te kiezen. Maar zelf alles moeten regelen is niet altijd gemakkelijk. In deze reeks geven zelfstandige ondernemers en vakbond FNV Zelfstandigen tips. Dit keer: hoe verzeker je je tegen arbeidsongeschiktheid?

Hoge kosten en de gedachte: mij overkomt toch niets. Veel zzp'ers hikken aan tegen het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Actrice en communicatietrainer Laura Hagt deed het wel. "Voor mijn werk reed ik het hele land door. Mijn man is ook zelfstandige en werkt veel in het buitenland. Een ongeluk op de weg zit in een klein hoekje. Omdat ik en mijn partner kinderen hebben, en allebei zelfstandig zijn, wilden we een financiële basis zeker stellen."

Voor het afsluiten van de verzekering vulde Hagt een uitgebreide gezondheidsverklaring in. "Daarin vragen ze naar je eigen ziektegeschiedenis, maar ook naar die van je familie. Zodra daar iets uitkomt, gaan de kosten omhoog", zegt ze. "Voor een collega-ondernemer met een progressieve oogziekte bleek die oogziekte uitgesloten te worden van de verzekering."

Eerste drie maanden vallen onder eigen risico

Ook haar premie was hoog, vond Hagt. "Ik betaalde 4.200 euro per jaar en dat bedrag werd hoger naarmate ik ouder werd." Mocht ze ziek worden, dan zou ze de eerste drie maanden een eigen risico hebben. "Daar had ik een buffer voor." Het eerste jaar had ze recht op een uitkering van 30.500 euro. Het tweede jaar zou de uitkering 17.300 euro zijn. "Maar dat bedrag wordt gezien als inkomsten en daar moet je ook weer belasting over betalen."

“Ik realiseerde me dat ik veertien jaar lang duizenden euro's had uitgegeven voor een uitkering waar ik uiteindelijk toch niet van kon leven.”

Laura Hagt, zelfstandig ondernemer

In 2013 gaat het mis op de weg. Hagt krijgt een auto-ongeluk. Het duurt negen maanden voordat ze weer volledig aan het werk is. "Na afdracht aan de belastingen, kreeg ik slechts 1.000 euro per maand." Dat bedrag valt haar flink tegen. "Ik dacht dat ik het allemaal goed geregeld had, maar toen realiseerde ik me dat ik veertien jaar lang duizenden euro's had uitgegeven voor een uitkering waar ik uiteindelijk toch niet van kon leven." Wel helpt haar verzekering haar aan een re-integratiecoach. "Daar heb ik veel aan gehad."


Bron : Zzp'er komt lastig aan een aov: 'Betaalde 4.200 euro premie per jaar' | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl