Blog

Boekhouding van een zelfstandig ondernemer

Boekhouding van een zelfstandig ondernemer

Vanaf het moment dat je gestart bent als zelfstandig ondernemer of (mede)-eigenaar bent geworden van een eenmanszaak of VOF zal de belasting dienst inzage willen hebben in jouw financiële situatie. Ze zullen eisen dat je de omzetbelasting bijhoudt en de inkomstenbelasting invult.

Veel starters zullen van deze termen al plat achterover slaan omdat ze eigenlijk niet voldoende hiervan af weten.

“Vergeet termen als rentabiliteit, Liquiditeit en solvabiliteit!”

Deze termen zijn belangrijk voor een financieel adviseur en zeker niet voor een starter. Ze zullen er alleen voor zorgen dat je flink in de war kunt raken en door de bomen het bos niet meer ziet!

Natuurlijk kun je alles gaan uitbesteden… Buiten het feit om dat dit vooral zonde is van je geld zul je er ook weinig van opsteken. De belastingdienst wil vooral weten wat er binnenkomt en wat er uit gaat, en dit hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn.

Ik raad je aan om je boekhouding online te regelen. Op het internet is er een enorm assortiment aan online boekhoudpakketten beschikbaar die het voor jou vele malen makkelijker zullen maken.

Hier een paar voorbeelden van wat je van deze pakketten kunt verwachten;

  • Ze geven je een overzicht in de grootboekhouding. Met online boekhouding heb je altijd een overzicht over je resultatenrekening, balans en de cashflow.
  • Met een online boekhoudsysteem hou je automatisch je afschrijvingen van je vaste activa accuraat.
  • Een administratie programma is voor jou dé online verzamelbak voor bonnetjes en rekeningen.
  • Er kan een koppeling worden gemaakt met jou bank waardoor mutaties automatisch kunnen worden verwerkt.
  • Je krijgt een totaal kostenoverzicht waarin alles duidelijk word weergeven.
  • Het programma houd alle financiële aspecten bij zoals; Btw-aangifte en de jaarlijkse inkomstenbelasting waardoor boekhouden nog nooit zo makkelijk is geweest.